Disclaimer
Wij besteden de uiterste zorg aan de informatie op deze website. Onjuistheden kunnen echter voorkomen.
> Lees meer

Privacyverklaring
De Katakombenstichting, de organisatie die naar buiten treedt onder de naam Museum Romeinse Katakomben, kan persoonsgegevens over u verwerken. Lees hier de gehele privacyverklaring.

© 2018 Museum Romeinse Katakomben

Culturele ANBI

Algemeen nut beogende instelling

Fotografie:

© Museum Romeinse Katakomben

© Joep Deumes

Nu te zien en te beleven in ons museum!

> scroll naar beneden voor het gehele programma !

27 april t/m 26 mei (meivakantie)

'LUISTER'

Een intrigerende geluidsexpositie in een ongewone setting!

Binnenkort kun je in het ondergronds labyrint van Museum Romeinse Katakomben iets heel unieks ervaren: een uitzonderlijke reis door mythologische verhalen in het oude Rome waarbij je één en al oor dient te zijn…

Maar liefst vijf ondergrondse ruimtes worden omgetoverd tot ware klankpaleizen. Naast deze zintuiglijke beleving word je uitgedaagd om zelf geluidskunst maken in twee SoundRooms.

Geluidskunst is levendiger dan ooit. Op steeds meer tentoonstellingen, festivals en plekken in de openbare ruimte krijgt geluidskunst de ruimte om zich te laten horen. Net als vele andere hedendaagse kunstgenres is geluidskunst interdisciplinair van aard. De werken kunnen opgebouwd zijn uit een combinatie van audio, media, video, film en/of een kunstinstallatie. Vroege voorbeelden van geluidskunst omvatten Luigi Russolo’s Intonarumori (1913) en geluidskunst van Dadaïsten (1916-1920).

 

Geluidskunst in Museum Romeinse Katakomben

Voetstappen, flarden van muziek of van een gesprek, een piepende deur, schreeuwende marktlui, het zijn geluiden die ons onderbewustzijn slechts vluchtig passeren. We horen ze niet bewust, en toch kleuren ze onze wereld. De geluidskunst in Museum Romeinse Katakomben vertelt een verhaal en daagt je uit om zelf óók een verhaal te vertellen. 

 

De geluidskunstenaars hebben gewerkt met klanken en geluiden die verbonden zijn met de thema’s van ons museum: het oude Rome, de eeuwige cirkel van leven en dood, en uiteenlopende mythologische verhalen. Zij hebben deze geluiden gevangen in adembenemende muzikale composities. Omhuld door een donker labyrint word je je bewust van de verschillende klanken, geluiden en tonen, en daarnaast ga je je eigen geluidskunst maken in onze SoundRooms.

TIP: op 12 mei om 14 uur kun je deelnemen aan een Romeins Hoorspel! Meer informatie vind je rechts in de gele balk.

 

Het museum presenteert met trots: 

Paul Amlehn (NZ)  geluidskunstenaar, o.a. Biennale Venetië & Documenta Kassel
Erwin Stache (D), geluidskunstenaar, SoundRoom

Mike Kramer (AU/NL) geluidskunstenaar en artistic director (h)ear.

Paul Caron (BE) beeldend kunstenaar, SoundRoom

Jet Nuij (NL) beeldend kunstenaar, visuele projecties

Zij exposeren hun muzikale en visuele belevingen één maand lang in het ondergrondse labyrint. Bezoek de geluidsexpositie 'LUISTER' en laat je onderdompelen in onvergetelijke klanken, tonen en vertellingen, meer dan 25 meter onder het aardoppervlak..! 

*De interactieve geluidsinstallatie van Erwin Stache is ter beschikking gesteld door Intro In Situ.

 

Prijzen en algemene informatie

Openingstijden

De geluidsexpositie is iedere dinsdag t/m zondag te bezoeken tussen 11.00 tot 16.00 uur. 

Een bezoek aan de expositie wordt ingeleid door een prachtige rondleiding van 45 minuten door het mystieke ondergrondse gangenstelsel van het museum. Je bezoekt de crypten en ontdekt de fresco's die verbonden zijn met de thema's van de geluidsexpositie.

Klik hier voor aanvangstijden.

 

Toegangsprijzen Geluidsexpositie ‘LUISTER’ plus rondleiding:

Volwassenen:  € 12,50

Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 7,00

Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis          

Museumkaart: gratis

Wil je je tickets alvast online kopen: Dat kan!
Klik hier om naar de online ticketservice te gaan.

Bezoekadres en contactgegevens
Plenkertstraat 55, 6301 GL Valkenburg,

T. +31 (0)43 6012554, +31 (0)6 51167856

info@katakomben.nl

Klik hier voor overige toegangsprijzen en bezoekersinformatie.

VERA'S VERSLAG

Rond de jaarwisseling mochten onze bezoekers een persoonlijke wens achterlaten bij onze lichtexpositie Wish. Eén van deze wensen was van de 9-jarige Vera, zij wilde graag museum-verslaggever worden en onze nieuwe expositie openen. In onderstaande video's vertelt zij over onze geluidsexpositie ‘Luister’, en interviewt zij onze exposanten.

27 april t/m 26 mei (meivakantie) 

De ‘Via Belgica’ belevingsroute:

Bereis een oud-Romeinse weg door het Limburgse land!

De heirbaan Boulogne-Keulen, tegenwoordig meestal aangeduid als de Via Belgica, was de belangrijkste Romeinse heerweg in de Lage Landen, gelegen tussen Boulogne sur Mer aan de Atlantische kust en de stad Keulen aan de Rijn. Overal langs de weg hebben archeologen vondsten gedaan. Al die vondsten en landschappelijke bezienswaardigheden vertellen samen het verhaal van hoe Limburg er in de Romeinse tijd uitzag. Museum Romeinse Katakomben heeft een aantal van de mooiste punten gecombineerd tot een bijzondere belevingsroute. Je mag deze route tijdens de meivakantie gaan ontdekken.

Een reis in de tijd

Ga terug naar de 3e eeuw en waan je in de Romeinse tijd. Je auto wordt een paard met wagen, het asfalt wordt grind en torenflats worden Romeinse uitkijktorens. Je rijdt of fietst over de eeuwenoude Via Belgica en hebt onderweg zelfs de mogelijkheid om van een echte Romeinse lunch te genieten. De Via Belgica Belevingsroute is een prachtige tocht met vele Romeinse bezienswaardigheden, die Museum Romeinse Katakomben, het Thermenmuseum en De Vondst, Centrum voor archeologie in Limburg, met elkaar verbindt. Het is een uniek arrangement met speciale kortingen. De route is van 27 apr t/m 26 mei te bereizen.

​Op weg

Je begint je reis bij Museum Romeinse Katakomben. Je ontvangt hier een belevings-leaflet. Je start je Romeinse avontuur met een rondleiding door het museum. Daarna ga je op weg, gewapend met een uitgebreide routebeschrijving, voorzien van foto's en een omschrijving van alle bezienswaardigheden. Je bereist een prachtige landelijke route en ontdekt onderweg vele bijzondere verhalen. Uiteindelijk arriveer je in Heerlen, waar je als klap op de vuurpijl het Thermenmuseum én de Vondst, Centrum voor archeologie gaat bezoeken. We wensen je een een fijne tijd in het oude Rome!


Prijzen en algemene informatie

Je toegangsticket naar het verleden

Je boekt je arrangement bij Museum Romeinse Katakomben. Je start je beleving in Valkenburg, met een rondleiding in het museum. Het belevings-leaflet dat je ontvangt is niet alleen je leidraad bij het volgen de belevingsroute, maar het is tegelijkertijd je toegangsticket voor Museum Romeinse Katakomben, het Thermenmuseum en De Vondst, Centrum voor archeologie in Limburg.

Het leaflet geeft je daarnaast recht op €1,50 korting p.p. bij Museum Romeinse Katakomben én bij het Thermenmuseum! Deze korting wordt meteen verrekend bij de aanschaf van het arrangement. 

Wil je de route per fiets afleggen? We hebben speciaal voor de fietsers de route stap-voor-stap uitgeschreven. Ook deze informatie is bij de receptie van Museum Romeinse Katakomben verkrijgbaar.

Toegangsprijzen Via Belgica Belevingsroute

LET OP: De prijs is inclusief entree & een rondleiding bij Museum Romeinse Katakomben, entree bij Thermenmuseum én entree bij De Vondst, Centrum voor Archeologie! 

Volwassenen: € 18,75

Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 12,00

Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis          

Museumkaart: gratis

Bezoekadressen en contactgegevens
Museum Romeinse Katakomben

Plenkertstraat 55, 6301 GL Valkenburg,

T. +31 (0)43 6012554, +31 (0)6 51167856

info@katakomben.nl

www.katakomben.nl

Thermenmuseum
Coriovallumstraat 9, 6411 CA Heerlen

T +31 (0)45 560 5100

info@thermenmuseum.nl

www.thermenmuseum.nl

De Vondst, Centrum voor archeologie 

Raadhuisplein 20, 6411 HK Heerlen

+31 (0)45 560 5002

info@devondst.nl

www.devondst.nl

Klik hier voor overige toegangsprijzen en bezoekersinformatie van Museum Romeinse Katakomben.

Uitgelicht:

Een Culinair Cuypers arrangement

Met een bezoek aan het Cuypershuisje, een inspirerende stadswandeling,

en een overheerlijke lunch!

Het Pierre Cuypers arrangement
Je start in Museum Romeinse Katakomben met een rondleiding langs de ondergrondse crypten en een bezichtiging van het beroemde ‘Cuypershuisje’. Vervolgens maak je zelfstandig een prachtige wandeling door Valkenburg, langs authentieke gebouwen van Pierre Cuypers. Een van deze gebouwen is het indrukwekkende 'Parkhotel'. Je geniet hier van een door de chef-kok speciaal ontwikkelde 'Cuyperslunch': een heerlijke soep, luxe boterhammen en een kop koffie of thee. Na de maaltijd zet je je wandeling voort in de richting van het sfeervolle centrum, waarbij nog diverse 'highlights' aan bod komen.

Prijzen en tijden

Je kunt het Pierre Cuypers arrangement iedere dinsdag t/m zondag boeken.

Startpunt:

Museum Romeinse Katakomben, Plenkertstraat 55, 6301 GL Valkenburg,

Privé-rondleiding plus een bezoek aan Cuypershuisje: 
Volwassenen: € 16,00
Kinderen: € 10,00
Kinderen: 0 t/m 3 jaar gratis           
Een privé-rondleiding gaat door met een minimum van 2 personen.​

De Pierre Cuypers Stadswandeling:

Gratis route-leaflet bij een entreeticket

Het Pierre Cuypers lunchmenu:

€13,50 p.p.
Lokatie: Parkhotel, Neerhem 68, Valkenburg

Reserveren: T. +31 (0)43 601 32 41

Rondleiding reserveren: rondleidingen@katakomben.nl