Disclaimer
Wij besteden de uiterste zorg aan de informatie op deze website. Onjuistheden kunnen echter voorkomen.
> Lees meer

Privacyverklaring
De Katakombenstichting, de organisatie die naar buiten treedt onder de naam Museum Romeinse Katakomben, kan persoonsgegevens over u verwerken. Lees hier de gehele privacyverklaring.

© 2018 Museum Romeinse Katakomben

Culturele ANBI

Algemeen nut beogende instelling

Fotografie:

© Museum Romeinse Katakomben

© Joep Deumes

13 september t/m 3 november

UNLOCKED

Oorlogsgeheimen onthuld

Reis mee naar de voormalige oorlogsfabriek

De expositie “UNLOCKED - Oorlogsgeheimen onthuld” werd ontworpen ter gelegenheid van de 75ste herdenking van de bevrijding van Valkenburg. Het Museum Romeinse Katakomben komt hiermee met een uniek project dat is opgezet rondom de mysterieuze wereld van het gangenstelsel waarbinnen zich, sinds 1912, de replica van de belangrijkste grafmonumenten uit de catacomben van Rome bevindt. Het museum mag zich verheugen in een jaarlijks toenemende belangstelling van bezoekers. Zoals elk museum dat heeft, zijn er ook binnen de Valkenburgse Katakomben verborgen zaken, die het publiek nooit te zien krijgt. Het zijn geheimen, die slechts ingewijden kennen. Achter de gangen waarin de Romeinse grafkamers zich bevinden, ligt een verborgen wereld. Een relict uit de meest donkere tijd van onze recente geschiedenis. Wanneer men de ogen sluit en zich concentreert, hoort men de cadans van machines en andere fabrieksgeluiden, het gepraat en geroep van arbeiders, een smalspoortreintje komt voorbij. Men is terug in de oorlogsfabriek die hier in 1944 is gebouwd. Dan wordt het plots stil, voor eventjes maar, en wanneer men goed de oren spitst hoort men in de verte een steeds luider wordend geroezemoes van mensenstemmen, mannen en vrouwen, kinderen rennen spelend door de gangen, totdat ineens buiten het luchtalarm loeit en een onheilspellend gedonder steeds luider en dichterbij komt. Het zijn de geluiden van september 1944, toen hier 1700 mensen een veilig heenkomen vonden tegen het oorlogsgeweld van de gevechten tussen de Duitsers en de Amerikanen buiten de groeve.

 

Vanaf 13 september 2019 onthult het Museum Romeinse Katakomben zijn oorlogsgeheimen en neemt de gids u mee op een reis 75 jaar terug in de tijd, naar 1944. Laat u verassen door de authenticiteit van deze site en de bijzondere display van Valkenburgs oorlogserfgoed.

 

Boek de themarondleiding en beleef de verhalen over oorlog en bevrijding.

Aanvang themarondleiding UNLOCKED

Van 13 t/m 22 september en van 12 t/m 27 oktober:                 

11.00 - 13.00 - 15.00 uur

 

Van 23 september t/m 11 oktober en van 28 oktober t/m 3 november: 

13.00 uur

Deze themarondleiding is niet geschikt voor rollator- en rolstoelgebruikers.

Toegangsprijzen

Volwassenen:  € 12,50
Kinderen 4 t/m 11 jaar: € 7,00
Kinderen 0 t/m 3 jaar: gratis          
Museumkaart: gratis
CJP volwassenen: € 11,00
CJP kinderen t/m 11 jaar: € 6,00

Koop alvast een ticket via:

Privé-rondleiding (alleen op reservering)

Volwassenen: € 16,00

Kinderen: € 10,00

‘Under an orange colored sky’ 

Auteurs Tom Alessie en Jacquo Silvertant vertellen het verhaal van de bevrijding zoals het nog niet eerder verteld werd, met nieuwe inzichten, feiten en uniek beeldmateriaal over de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog in Valkenburg. Beschreven wordt de periode vanaf het moment dat de geweldspiraal tegen het verzet steeds heviger werd, de chaos van de Duitse terugtocht, Valkenburg als frontstad, de bevrijding door de Amerikanen, het machtsvacuüm daarna, het machtsherstel en uiteindelijk het verblijf van de Amerikanen tot aan de onvoorwaardelijke overgave van Duitsland in mei 1945.

Het boek bevat veel oude foto’s die digitaal werden ingekleurd hetgeen de belevingswaarde van het historisch verhaal ten goede komt. Het boek verschijnt speciaal voor de herdenking van ‘Valkenburg 75 jaar bevrijd’ in een eenmalige en beperkte oplage. Rijk geïllustreerd, 212 pagina’s in kleur en zwart-wit.

Het boek is te koop in ons museum: € 29,95