Disclaimer
Wij besteden de uiterste zorg aan de informatie op deze website. Onjuistheden kunnen echter voorkomen.
> Lees meer

Privacyverklaring
De Katakombenstichting, de organisatie die naar buiten treedt onder de naam Museum Romeinse Katakomben, kan persoonsgegevens over u verwerken. Lees hier de gehele privacyverklaring.

© 2018 Museum Romeinse Katakomben

Culturele ANBI

Algemeen nut beogende instelling

Fotografie:

© Museum Romeinse Katakomben

© Joep Deumes

Scholen

groepsrondleidingen, combi-tickets en educatieve modules

Onderwijsinstellingen zijn graag geziene gasten in ons museum. We hebben de laatste jaren ons educatieve programma flink uitgebreid, en dit heeft geleid tot een serie modules die -indien gewenst- samengesteld kunnen worden tot een dagvullend programma.

Combineer bijvoorbeeld een rondleiding met een workshop Fresco schilderen, of kies voor de educatieve beleving 'Circle of Life'. Uitgebreidere info en meer mogelijkheden vind je onder aan deze pagina. Verder bieden we combi-tickets met het Thermenmuseum (Heerlen, NL) én binnenkort met het Clemens Sels Museum (Neuss, D). 

Kies voor een combi-ticket
Bezoek het Thermenmuseum en Museum Romeinse Katakomben op één dag

en profiteer van een interessante korting!

Museum Romeinse Katakomben:
Beleef het verborgen Rome in een ondergronds labyrint.

Een bezoek aan Museum Romeinse Katakomben is een fascinerende en onvergetelijke belevenis. Dwalend door de onderaardse gangen reis je onder begeleiding van deskundige gidsen terug in de tijd, naar het Rome van de derde en vierde eeuw. Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende, kleurrijke grafkamers van vooraanstaande Romeinen. De rijk versierde crypten zijn overweldigend mooi. De fresco’s openbaren bijzondere verhalen, oude rituelen, en verrassende scènes uit het dagelijkse leven. Het museum is in 1910 opgericht door Jan Diepen, zoon van een rijke textielindustrieel, in samenwerking met de beroemde architect Pierre Cuypers. 


Thermenmuseum
Het huidige zuiden van Limburg heeft ruim vier eeuwen deel uitgemaakt van het Romeinse Rijk. Veroverd door Julius Caesar -rond 50 voor Christus- was het keizer Augustus die de regio inrichtte als de nieuwe provincie van Rome.

In het Thermenmuseum in Heerlen vind je de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, de thermen. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland. Het museum heeft daarnaast een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum - de Romeinse stad die onder Heerlen ligt.

Praktische informatie en prijzen
Als je kiest voor een Combi-ticket dan kies je voor een inspirerend bezoek aan beide musea met korting, plus een gratis replica van een Romeinse munt t.w.v. € 0,75!
Kosten:
> € 9,50 per leerling + gids Museum Romeinse Katakomben à € 25,-*
> Begeleiders en docenten: gratis
> Meerkosten workshop: zie overzicht


* De maximale groepsgrootte in Museum Romeinse Katakomben is 20 leerlingen. 
Grotere groepen worden opgesplitst. De meerkosten per gids zijn € 25,00


Reserveren
Je kunt zowel bij het Thermenmuseum als bij Museum Romeinse Katakomben reserveren.
Museum Romeinse Katakomben: 

via rondleidingen@katakomben.nl, via het reserveringsformulier

of via tel. +31 (0)43 6012554 of +31 (0)6 51167856

Thermenmuseum Heerlen: 
via
reserveringen@thermenmuseum.nl

maandag t/m vrijdag tussen 10 en 17 uur, tel. +31 (0)45 5605283


 


Wil je het ticket uitbreiden 

met een workshop of een beleving? 

 

Hier volgt een overzicht van de educatieve workshops en belevingen, gekoppeld aan doelgroepen

en trefwoorden. Voor aanvullende vragen en prijsaanvragen stuurt je een mail naar rondleidingen@katakomben.nl

1. Workshop Fresco Schilderen 

> Alle leeftijden. Trefwoorden: creatief, educatief, kleurrijk

 
 

Een fresco (Italiaans voor "vers") is een muur- of plafondschildering, waarbij de verf direct op de natte kalk wordt aangebracht, zodat deze uiteindelijk, na droging, één geheel vormt. De verf wordt gemaakt door het vermengen van poedervormige pigmenten met eidooier en water. Wil je je leerlingen laten ervaren hoe je een authentieke fresco maakt? Boek dan nu deze boeiende workshop! De leerlingen mogen hun zelfgemaakte fresco mee naar huis nemen.
Kosten:
€ 6,00 per leerling
Deelnemende docenten of begeleiders: gratis

Lokatie: Museum Romeinse Katakomben

2. Educatieve zoektocht 'Circle of Life' 

> Leeftijd: 13 +. Trefwoorden: spannend, samenwerken, educatief, creatief, spelelement

‘Circle of life’ is een spannende en educatieve beleving. De leerlingen reizen terug in de tijd, naar het ondergrondse Rome van de derde en vierde eeuw. Ze worden uitgedaagd om met behulp van aanwijzingen & tips een aantal vragen te beantwoorden, raadsels op te oplossen en uitdagende opdrachten uit te voeren. Ieder goed antwoord brengt hen dieper in het labyrint, waar ze uiteindelijk een verborgen Romeinse doopkapel moeten zien te vinden. Er wordt een beroep gedaan op kennis en creativiteit: zo mogen de leerlingen bijvoorbeeld bij een ‘geurstation’ een bijzondere geur uit het oude Rome raden en gaan ze in een mooie crypte een Romeinse scène in beeld brengen. De klassen worden opgedeeld in verschillende teams, die het tegen elkaar opnemen. Uiteraard worden de groepen begeleid door een deskundige gids.
Kosten:
€ 6,50 per leerling

Deelnemende docenten of begeleiders: gratis

Lokatie: Museum Romeinse Katakomben

3. Workshop 'Romeins Wenslampje'

> Alle leeftijden. Trefwoorden: educatief, creatief, empathisch, koppeling naar het heden.

In het oude Rome gaven mensen elkaar ‘Wenslampjes’ cadeau. Prachtige terracotta lampjes waarop persoonlijke teksten waren aangebracht. Tijdens deze workshop maken leerlingen hun eigen Romeinse lampje, voorzien van een persoonlijke tekst. Wil je je leerlingen laten kennismaken met deze bijzondere Romeinse traditie? Boek dan deze bijzondere workshop. Succes verzekerd! En iedereen mag zijn of haar lampje natuurlijk mee naar huis nemen.
Kosten:
€ 6,00 per leerling

Deelnemende docenten of begeleiders: gratis

Lokatie: Museum Romeinse Katakomben

4. 'Amor Fati': workshop Romeinse grafplaten / wie ben jij in essentie? Een workshop met diepgang!

> Leeftijd: 13+. Trefwoorden: educatief en creatief met diepgang, koppeling naar de hedendaagse maatschappij.

Romeinse grafplaten zijn de afdekplaten van nis- en booggraven. In een korte tekst wordt hierop geschetst wie degene is voor wie het graf gemaakt is. De naam wordt vermeld, maar je ziet soms ook beroepssymbolen of afbeeldingen die gerelateerd zijn aan cultuur of religie. Met deze workshop leggen we een link naar onze hedendaagse wereld.

De vraag ‘wie ben jij?’ is actueler dan ooit, dankzij onze zelf-gecreëerde social-media profielen. De leerlingen worden uitgedaagd zichzelf te omschrijven met enkele woorden en symbolen. Onze workshopbegeleider vertelt over het Romeinse verleden, en zal hierbij de brug slaan tussen het oude Rome en onze hedendaagse wereld. We maken een vertaalslag van de Romeinse grafplaat naar een hedendaagse variant die de essentie van iemand in beeld zal brengen. Dit doen de leerlingen aan de hand van een unieke afbeelding en een persoonlijke inscriptie op een handgemaakt kleitablet. Ze mogen hun eigen 'Romeinse Grafplaat' uiteraard mee naar huis nemen.
Kosten:
€ 6,00 per leerling

Deelnemende docenten of begeleiders: gratis

Lokatie: Museum Romeinse Katakomben

5. On Tour’ door het Romeinse Rijk, workshop handel

> Trefwoorden: creatief, educatief, inlevend vermogen.

under construction.

foto volgt.

Door middel van ‘levende geschiedenis’ worden leerlingen letterlijk meegenomen naar de Romeinse tijd. Romeinen bouwden een immens wegennet in het hele Romeinse rijk. Dat was niet alleen voor het verplaatsen van de troepen, maar ook voor handelaars. Er werd al volop gehandeld. Wat importeerde en exporteerde men vanuit onze regio? Welke Romeinse wegen liepen door deze regio? Handeldrijven zonder schriftelijke verklaring was ondenkbaar. Leerlingen gaan aan de slag met schrijven in het Latijn en de papyrus. Zo kom je wel verder in het Romeinse rijk.
Kosten: € 4,00 per leerling
Begeleiders zijn gratis
Lokatie: Thermenmuseum

6. Romeins Badderen, workshop Romeins Baden

> Trefwoorden: educatief, aromatisch.

under construction.

foto volgt.

Scrub je huid en voel hoe een Romeinse huidschraper werkt. Door middel van ‘levende geschiedenis’ worden leerlingen letterlijk meegenomen naar de Romeinse tijd. Maak je eigen authentieke bodylotion, gebaseerd op een neutrale vocht inbrengende lotion, aangevuld met een eigen geurcreatie van heerlijk riekende kruiden, vruchten en bloemen. Welke kruiden kende men toen al?
Kosten: €4 euro per leerling
Begeleiders zijn gratis
Lokatie: Thermenmuseum

7. Romeinse (Olie)Bollen, workshop voeding

> Trefwoorden: educatief, creatief, inleven in beroepen van het verleden.

under construction.

foto volgt.

Met de komst van de Romeinen veranderde het eetpatroon in onze regio. Romeinen brachten veel nieuwe producten mee: van kip tot walnoten. Welke voedingsproducten kenden zij nog meer? Hoe vaak at een Romein op een dag? Hoe weten we dat? Tijdens deze workshop maken de leerlingen onder andere kennis met verschillende soorten graan die destijds verbouwd werd. Ze worden keukenslaaf en gaan aan de slag om een heerlijke Romeinse snack te maken.
Kosten: €4 euro per leerling
Begeleiders zijn gratis
Lokatie: Thermenmuseum

8. Workshop Romeinse kleding

> Trefwoorden: creatief, educatief.

Ook in de Romeinse tijd maakten kleren de man én zeker ook de Romeinse vrouw! Welke verschillende kledingstukken kenden Romeinen en hoe en wanneer droeg je deze? Waar werden ze van gemaakt en gekleurd? Kenden men al motiefjes? Kon je alles dragen wat je wilde? Hoe zat dat met ondergoed: kenden Romeinen dat al? En wie deed de was?
Wat gaan we doen: wordt zelf Romein en maak een selfie in een heuse Romeinse huiskamer!’’
Kosten: €46 euro per groep maximaal 27 leerlingen
Lokatie: Thermenmuseum