Scholen, Vacatures en Evenementen

Combineer uw bezoek met uw klas aan Museum Romeinse Katakomben met een bezoek aan het Thermenmuseum.

Romeins Zuid-Limburg
Het huidige zuiden van Limburg heeft ruim vier eeuwen deel uitgemaakt van het Romeinse Rijk. Veroverd door Julius Caesar -rond 50 voor Christus- was het keizer Augustus die de regio inrichtte als de nieuwe provincie van Rome.

Thermenmuseum
In het Thermenmuseum in Heerlen vindt u de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, de thermen. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland. Het museum heeft daarnaast een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum - de Romeinse stad die onder Heerlen ligt.
Klik http://thermenmuseum.nl/educatie/voortgezet-onderwijs voor uw keuze voor het programma voor uw museumbezoek met uw klas.

Museum Romeinse Katakomben: Beleef het verborgen Rome in een ondergronds labyrint!
Een bezoek aan Museum Romeinse Katakomben is een leerzame en onvergetelijke belevenis. Dwalend door de onderaardse gangen neemt de gids je mee naar lang vervlogen tijden, naar het Rome uit het vroege Christendom van de derde en vierde eeuw. Je daalt af naar de graven van gewone Romeinse burgers en naar de schitterende grafkamers van vooraanstaande Romeinen. Een labyrint vol perfect nagebootste catacomben uit het oude Rome. In de mergelsteen zijn gaten uitgehakt om als horizontale grafnissen, de zogenaamde loculi, te dienen. Deze nissen werden vroeger afgesloten met een terracotta of een marmeren plaat. Welgestelde families hadden vaak een eigen grafkamer, een cubiculum, met rijkelijk versierde wanden. Prachtige fresco's, beelden, en het boeiende verhaal van de gids in het schijnsel van kaarslicht maken de rondleiding tot een fascinerende ervaring.
Klik http://www.katakomben.nl/rondleidingen voor de informatie over de rondleiding met uw klas. Online reserveren: http://www.katakomben.nl/reserveren

Combi-Ticket:
Bezoek aan Museum Romeinse Katakomben + gids per 20 á 25 personen.
Bezoek aan het Thermenmuseum
+ 1 replica van een Romeinse munt t.w.v. € 0,75

Kosten per leerling: € 8,50 + gids/ gidsen Katakomben per gids € 25,-
en alle begeleiders zijn gratis

Informatie, boeking of reservering
Informatie, boeking of reservering kan bij het Thermenmuseum of bij Museum Romeinse Katakomben.
Thermenmuseum Heerlen:
maandag t/m vrijdag tussen 10 en 17 uur, tel. +31 (0)45 5605283
Museum Romeinse Katakomben: 
maandag t/m vrijdag tussen 10 en 17 uur, tel. +31 (0)43 6012554 of +31 (0)6 51167856
Thermenmuseum handelt de boeking digitaal af. De betaling vindt plaats in het Thermenmuseum.

Informatie en downloads:

 • MAX Monumentaal

  MAX Monumentaal

  De Romeinse Katakomben bij MAX Monumentaal. Kijk op uitzending gemist 25 september 2014 of via deze link

 • De Romeinse Katakomben in Valkenburg

  De Romeinse Katakomben in Valkenburg

  Paul Post
  De Romeinse Katakomben in Valkenburg
  Het verhaal van een unieke kopie

  Honderd jaar geleden, in de zomer van 1910, werd in een mergelgroeve te Valkenburg een uniek project geopend voor het publiek. Het was een van de eerste attracties van het toen als toeristisch centrum opkomende stadje: een nauwgezette kopie van delen van de katakomben in Rome, onderaardse begraafplaatsen van met name christenen uit de periode van vooral de derde en vierde eeuw. Deze unieke kopie was een initiatief van een telg van een vermogende textielfabrikantenfamilie uit Tilburg, Jan Diepen.

  In dit rijk geïllustreerde boek wordt in kort bestek het verhaal van de Valkenburgse Katakomben verteld. Het is opgezet als een tweeluik. Het ene luik gaat over het ontstaan van deze unieke kopie en de ontwikkeling tot nu toe. Het andere luik gaat over de katakomben in Rome, over hun ontstaan en ontwikkeling en over het onderzoek ernaar. De auteur besteedt veel aandacht aan de beeldtaal van het vroege christendom.

  Hoewel gericht op Valkenburg, is dit boek bewust zó geschreven dat het ook heel goed van dienst kan zijn voor bezoekers van Rome. Het is ook een waardevolle bron van informatie voor mensen die geïnteresseerd zijn in Europese en Nederlandse cultuurgeschiedenis, of in christelijke kunst.

  Paul Post (1953) studeerde theologie, liturgiewetenschap en christelijke kunst in Utrecht en Rome. Momenteel is hij hoogleraar Liturgische en Rituele Studies aan de Faculteit Geesteswetenschappen van de Universiteit van Tilburg en directeur van het aldaar gevestigde Instituut voor Liturgische en Rituele Studies.

  ISBN 978 90 5625 335 6 Prijs €16,95

Sluiten