Disclaimer
Wij besteden de uiterste zorg aan de informatie op deze website. Onjuistheden kunnen echter voorkomen.
> Lees meer

Privacyverklaring
De Katakombenstichting, de organisatie die naar buiten treedt onder de naam Museum Romeinse Katakomben, kan persoonsgegevens over u verwerken. Lees hier de gehele privacyverklaring.

© 2018 Museum Romeinse Katakomben

Culturele ANBI

Algemeen nut beogende instelling

Fotografie:

© Museum Romeinse Katakomben

© Joep Deumes

** scroll naar beneden voor het gehele aanbod **

Themarondleidingen

Onze ondergrondse crypten herbergen talloze prachtige fresco's. Tijdens onze standaardrondleiding bezoek je zo'n 5 tot 6 grafkamers, maar wist je dat ons museum er in totaal méér dan 60 telt? Het zijn stuk voor stuk pareltjes, die allemaal hun eigen verhalen vertellen. Ze openbaren bijzondere verhalen, oude rituelen, persoonlijke portretten en verrassende scènes uit het dagelijkse leven.
 

Veel van onze grafkamers zijn kleiner van vorm en intiemer van karakter dan de crypten die tijdens onze standaard rondleidingen bezocht worden, en daarom niet geschikt voor grote groepen. Daarom hebben we besloten deze onbekende rijkdom te ontsluiten via bijzondere themarondleidingen voor kleinere groepen.  Wil je een van onze bijzondere themarondleidingen reserveren met je familie, vrienden of collega's?


Onderaan de pagina vind je alle praktische informatie.

Themarondleiding 'Gesloten voor publiek

De ‘Catacombe di Roma’, oftewel de eeuwenoude ondergrondse catacomben in en nabij Rome, zijn eeuwenlang door ontelbaar veel mensen bezocht. De gevolgen waren desastreus: vele fresco’s raakten ernstig beschadigd. Een groot aantal crypten zijn daarom tegenwoordig -ter bescherming- voor onbepaalde tijd gesloten voor publiek. Enkele schilderingen zijn deels gerestaureerd, maar alleen via een beschermende glasplaat te bekijken. 


De enige plek ter wereld waar je deze indrukwekkende crypten tegenwoordig nog in volle omvang kunt ervaren en bewonderen is bij Museum Romeinse Katakomben, in Valkenburg aan de Geul. Dit is zo uniek dat vele buitenlandse toeristen en wetenschappers inmiddels de reis naar het Valkenburgse museum hebben ondernomen. Wil jij ook met eigen ogen de crypten zien die in Rome -misschien wel voorgoed gesloten zijn voor publiek? Boek dan deze onvergetelijke en kleurrijke themarondleiding, samen met je familie, vrienden of collega’s!

Themarondleiding 'De geheimen van Water

Water wordt sinds de Klassieke Oudheid beschouwd als een van de natuurelementen naast aarde, vuur en lucht. Het symboliseert alles wat stroomt: onze emoties, het onderbewustzijn, onze verbeelding en onze intuïtie. Het reinigt ons zowel uiterlijk als innerlijk, en in vele oude culturen lag dit gegeven ten grondslag aan gebruiken in het dagelijkse leven. Denk bijvoorbeeld aan de heilzame Romeinse badhuizen, aan de vulkanische baden van de Inca-cultuur, en aan het ceremoniële gebruik van water tijdens vele religieuze rituelen.
Deze themarondleiding is een avontuur dat je niet snel zult vergeten. Je reist via onderaardse gangen terug in de tijd, naar het Rome van de derde en vierde eeuw, en je maakt een onderaardse reis langs de geheimen van water. Je bezoekt een mystieke ondergrondse doopkapel met ritueel grondwater, en ontdekt adembenemende fresco's die oude verhalen vertellen over water in de Romeinse tijd. Er komen mythologische verhalen en bijzondere rituelen voorbij, maar ook het dagelijkse leven in het oude Rome komt tot leven. 

Themarondleiding 'Over donker en licht

De thema’s ‘Over donker en licht’ zijn zo oud als de mensheid. Al eeuwenlang worden deze symbolen gebruikt in mythologische en religieuze verhalen. Ze verbeelden een nieuw begin, een helder inzicht, of vertegenwoordigen juist ‘het einde’, of de onderwereld. Hoe dan ook staat deze symboliek garant voor vele onvergetelijke en boeiende verhalen. 
Tijdens de privé-rondleiding ‘Over donker en licht’ begeleidt een gids je door ons uitgestrekte gangenstelsel. Je ziet vele prachtige en kleurrijke fresco’s. Het is een inspirerende tocht waarbij alle aspecten van 'donker en licht' aan bod komen: de symbolische verhalen, maar ook het gebruik van licht in architectonische fresco’s, waardoor donkere ondergrondse crypten ineens in daglicht lijken te baden.

Themarondleiding 'Geheime Tuinen' 

 

Een ondergrondse wandeling langs geheime tuinen in ons ondergrondse gangenstelsel. Via indrukwekkende mythologische verhalen, kleurrijke fresco's en verhalen uit het dagelijkse leven worden de gebruiken in en rond de natuur in het oude Rome onthuld.

Themarondleiding 'Ondergrondse Schuilplaatsen

Een ondergrondse themarondleiding die de oorlogsindustrie tijdens de 2e Wereldoorlog in kaart brengt. Er wordt onder meer ingegaan op de destijds ingeplande oorlogsfabriek in de Heidegroeve, onderdeel van ons gangenstelsel, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn.

 

Een ondergrondse themarondleiding die de oorlogsindustrie tijdens de 2e Wereldoorlog in kaart brengt. Er wordt onder meer ingegaan op de destijds ingeplande oorlogsfabriek in de Heidegroeve, onderdeel van ons gangenstelsel, waarvan de sporen nog steeds zichtbaar zijn.

 

Prijzen en algemene informatie

 

Themarondleidingen zijn alleen te boeken op reservering, met een minimum van 2 personen.

Duur: 1 uur.

Volwassenen € 16,00

Kinderen € 10,00

Wil je reserveren? Mail de themarondleiding van je keuze, inclusief je voorkeursdatum en -tijd naar rondleidingen@katakomben.nl